Minister Dekker en de Oostvaarskliniek Almere leveren grootste justitiële dwalingen in 2018

 

HET BURGERCOMITÉ TEGEN ONRECHT PRESENTEERT DE GROOTSTE DWALINGEN IN 2018

De Trofee voor Groot Onrecht 

De Oostervaarskliniek Almere & Minister Dekker vanwege het verlenen van periodiek verlof aan moordenaar Arthur C

(6 november 2018)

De woede is enorm als bekend wordt dat serieverkrachter en moordenaar van Sybine Jansons (vermoord in 1999) Martin C. toestemming heeft gekregen om met verlof te gaan, De 55-jarige Martin C. kreeg in 2003 17,5 jaar cel en tbs opgelegd voor de moord op het 13-jarige meisje uit Maarn. Vorig jaar verlengde de rechtbank de tbs-behandeling van C. juist nog met twee jaar.

Martin C. werd in 1993 al veroordeeld tot negen jaar cel voor een reeks van zedendelicten, maar kwam in november 1998 op vrije voeten. De opgelegde tbs-behandeling had hij nooit ondergaan. Een paar maanden later doodde hij Sybine. Sinds 2007 heeft hij verschillende behandelingen in tbs-klinieken ondergaan, overigens zonder al te veel effect.
Reactie Burgercomité: Volgens de Oostvaarderkliniek kan met zijn verlof getoetst worden of C. alweer toe is aan een stukje vrijheid. Nee! De rechtbank besloot vorig jaar nog dat zijn behandeling met twee jaar te verlengd moest worden, omdat het risico op herhaling nog te groot zou zijn. Martin C. zou volgens zijn behandelaren bovendien nog helemaal niet toe zou zijn aan verlof. Er werd opnieuw vastgesteld dat C. lijdt aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis. ,,De prognose is somber en weinig hoopgevend”, zo licht zijn behandelaar toe. ,,Hij werkt wel mee aan de behandeling, maar de intrinsieke motivatie ontbreekt bij hem. We kunnen niet doordringen tot zijn binnenwereld.”

Het is onverteerbaar, niet alleen voor de nabestaanden van Sybine, maar ook voor vele lotgenoten en gewone burgers, dat deze man die al zoveel slachtoffers maakte – sinds de jaren ’90 stond hij bekend als de “Amsterdamse serieverkrachter” – en een lange historie van zeden- en geweldsdelicten zo snel weer naar buiten mag. C. gedroeg zich als een seksueel, en uiteindelijk, moordlustig roofdier. Waarom wordt zo iemand vrijgelaten? Dit tart elk rechtsgevoel. De mededeling over het verlof van C heeft bovendien tot grote angst en woede bij de familie van Sybine geleid. Onbegrijpelijk dat minister Dekker uiteindelijk is meegegaan in het advies van de kliniek om Martin C op verlof te sturen. Beiden delen daarom de Trofee voor Groot Onrecht 2018. Opdat de kliniek en Minister hun leven snel zullen beteren!

Bron: AD, 6 november 2018

 

OP NUMMER 2 : De milde straf voor een verkrachting van een verstandelijk gehandicapt meisje (Rechtbank Amsterdam, 17 juli 2018)

Grote ophef ontstond dit jaar over de strafmaat voor een asielzoeker in een verkrachtingszaak. De 38-jarige Zaman S. verkrachtte in 2016 het 18-jarige slachtoffer, dat een licht verstandelijke handicap heeft, in het magazijn van de winkel waar hij werkte. De jonge vrouw kwam de winkel binnen als klant om een tas te kopen en werd meegelokt naar achteren. De rechter legde aan de Afghaanse asielzoeker niet de maximale straf op, omdat hij dan zijn verblijfsvergunning zou kwijtraken. De rechtbank liet in het oordeel meewegen dat de verkrachting meer dan twee jaar geleden plaatsvond. De verdachte is niet eerder veroordeeld en ook na het feit niet meer met Justitie in aanraking gekomen. Ook het feit dat hij ‘vanuit een onveilige situatie in zijn land van herkomst’ is gekomen en hier een leven aan het opbouwen is en met zijn overkomen vrouw een gezin wil stichten, weegt mee.

De rechter erkent in het vonnis dat voor dit soort misdrijven de norm 24 maanden cel is, maar koos toch voor twintig maanden. Volgens de rechtbank is het ‘niet de bedoeling’ dat de straf leidt tot ‘verregaande vreemdelingenrechtelijke consequenties’.

Reactie Burgercomité: De beslissing van de rechtbank Amsterdam gaat alle perken te buiten. Het omgekeerde zou beter zijn: wie zulke misdaden pleegt zou het recht op verblijf definitief moeten verliezen.

Bron: AD, 18 september 2018

 

OP NUMMER 3: De “deal” met Volkert van der G. (Staat der Nederlanden/OM, oktober 2018)

Het OM en de Staat der Nederlanden gooiden het dit najaar samen op een akkoordje: Volkert vd G hoeft zich niet meer bij de reclassering te melden. Een rapportje elke 8 weken en evaluatiegesprek na zes maanden is voortaan genoeg. Nadat hij zich al eerder met succes verzette tegen zijn enkelband en de gebiedsverboden, staat de moordenaar van Pim Fortuyn (die 1/3 strafkorting kreeg op zijn celstraf van 18 jaar) nu niets meer in de weg om in volledige vrijheid te emigreren. Enige voorwaarden die hij moet naleven tot mei 2020: een contactverbod met de media en met de nabestaanden.

Reactie Burgercomité: hoe bestaat het dat deze moordenaar die met 18 jaar cel ten eerste veel te gemakkelijk wegkwam, vervolgens onder een aantal voorwaarden 6 jaar vroeger werd vrijgelaten, deze voorwaarden vervolgens consequent aan zijn lange laars lapt? Met als dieptepunt de medewerking van de Staat der Nederlanden aan een schimmige deal waardoor deze overtuigingsdader zich compleet aan het oog van de autoriteiten kan onttrekken. Dat iemand die een straf tot 2020 heeft gewoon kan gaan staan en gaan waar hij wil, is verbijsterd.

Bron: Telegraaf, 29 september 2018

 

OP NUMMER 4: Verkrachter slaat toe in proeftijd door ontbrekende enkelband (Justitie Rotterdam, april 2018)

In zowel de rechtbank als de Tweede Kamer heerst grote verontwaardiging over de meedogenloze verkrachter Arthur C. die voorwaardelijk werd vrijgelaten en nog voor hij zijn enkelband om had gekregen, opnieuw de fout in ging. C. zat nagenoeg zijn hele volwassen leven in de gevangenis, de maanden dat hij in vrijheid was, gebruikte hij steeds om nieuwe slachtoffers te maken. Zo ook tijdens een proefverlof in 2010, toen hij een vrouw verkrachtte, waar hij weer zeven jaar voor kreeg. Voor vrienden en familie van het slachtoffer kwamen de gruwelijke details, openbaar gemaakt tijdens C.’s proces in de Rotterdamse rechtbank, als een klap in het gezicht.

Na zijn vervroegde vrijlating had de misdadiger zijn enkelband doorgeknipt, maar toch besloot de rechter dat hij een nieuwe kans kreeg. Wel met een enkelband, maar die kon pas na het weekend worden omgedaan en toen was de vogel al gevlogen met twee nieuwe slachtoffers tot gevolg.

Bron: Telegraaf, 12 april 2018

 

OP NUMMER 5: Doodslagpleger op vrije voeten (Rechtbank Rotterdam, (oktober 2018)

Een 30-jarige Rotterdammer die vastzat voor doodslag op een vrouw, is voorlopig op vrije voeten gesteld. De beslissing van de rechtbank leidde vrijdag tot grote commotie bij de nabestaanden. De verdachte kreeg in juli van dit jaar ruzie in een pizzeria aan de Kleiweg in Rotterdam. Hij wilde een bestelde pizza in de zaak zelf opeten en werd boos dat hij daarvoor extra moest betalen. De man geep een medewerkster van de zaak, de echtgenote van de eigenaar, bij de keel en duwde haar tegen de muur. Ook zou hij hebben geroepen dat hij haar dood zou maken en de zaak zou platbranden.

De 56-jarige vrouw overleed enkele dagen later aan een herseninfarct. Deskundigen onderzoeken nog of dat het gevolg was van de mishandeling. Omdat het onderzoek nog lang duurt, mocht de verdachte tijdelijk naar huis. Wel onder voorwaarden: hij mag geen contact opnemen met de nabestaanden en mag niet in de buurt komen van de twee pizzeria’s van de familie. Daarnaast heeft hij een meldplicht bij de reclassering en moet hij zich verplicht laten behandelen, onder meer voor alcoholgebruik. Justitie zei erin te berusten dat de man voorlopig naar huis mag. “Dit is een heftige zaak met veel verdriet. Maar we kunnen niet uitsluiten dat we uiteindelijk geen medische oorzaak vinden voor de dood van mevrouw.” Als er geen direct verband is tussen de mishandeling en het overlijden, dan kan de verdachte hooguit voor poging doodslag worden berecht.
De beslissing van de rechter leidde tot onbegrip bij de nabestaanden. De echtgenoot van het slachtoffer wilde na afloop een vraag stellen aan de rechter. Die gaf aan dat er in principe niet over de beslissing kon worden gedebatteerd, maar bood de man wel de gelegenheid even iets te zeggen. Geëmotioneerd zei hij dat de rechter een grote fout had gemaakt door de verdachte naar huis te sturen.

Bron: crimesite.nl, 13 oktober 2018

 

NUMMER 6: Verdachte dronken doodrijder vrijgelaten (OM Den Bosch, december 2018)

De man die werd aangehouden nadat hij was doorgereden na een aanrijding die het leven eiste van een 17-jarig meisje, is vrijgelaten. De huidige verdenking is onvoldoende om hem langer vast te houden, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten. Er is vooralsnog onvoldoende bewijs voor dood door schuld. De politie verdenkt hem alleen van doorrijden na een ongeval, aldus de woordvoerder.

Indy Verhallen werd in de nacht van zaterdag op zondag geschept door een auto waarvan de bestuurder doorreed. De vermoedelijke veroorzaker werd later op zondagochtend gezien en aangehouden in een beschadigde auto.

Op het moment van zijn aanhouding was hij onder invloed van alcohol en in de auto werd ook een kleine hoeveelheid hennep aangetroffen. Of de man ook onder invloed was tijdens het ongeluk moet nog worden vastgesteld. Zijn advocate Tineke van der Zanden vertelde vandaag tegen deze krant dat de man in shock is geraakt toen hij het meisje zag liggen en in paniek is vertrokken. Ze wilde dinsdag geen nader commentaar geven.

Bron: AD, 4 december 2018

 

OP NUMMER 7: Verdachte dubbele moordpoging krijgt Kerstverlof (Rechtbank Roermond, november 2018)

Woonwagenbewoner Sjang L. uit het Limburgse Venlo, die in voorlopige hechtenis zit op verdenking van een dubbele poging tot moord, mag de kerstdagen en jaarwisseling bij zijn familie doorbrengen. De beslissing van de rechter zorgde vandaag voor heel wat emotie. De tranen vloeiden rijkelijk in de Venlose rechtbank, toen het bijzondere verzoek van L.’s advocaat om diens cliënt de kerstdagen thuis te laten vieren, werd gehonoreerd. ’s Mans bejaarde moeder barstte in tranen uit en ook zijn echtgenote hield het niet droog, meldt dagblad De Limburger.
Aan het uitzonderlijke verlof van de 57-jarige L. zijn wel een aantal voorwaarden door de rechtbank gesteld. Zo mag de verdachte onder geen beding naar zijn eigen woonwagen. Hij woont namelijk op hetzelfde woonwagenkampje als zijn beoogde slachtoffers. De kogels die L. op 11 juni afvuurde, waren bedoeld voor zijn 69-jarige oom, met wie hij een conflict had over de handel in oud ijzer, en diens vrouw. L. mag de ‘kerstvakantie’ met zijn gezin daarom alleen doorbrengen bij zijn moeder, die elders in de Venlo op een kamp woont. Slechts onder die restricties is het L. toegestaan Kerstmis en oud en nieuw buiten zijn cel door te brengen. Op 24 december mag hij naar buiten en op 2 januari dient hij zich weer te melden bij het huis van bewaring te Roermond.

Bron: AD, 30 november 2018

 

OP NUMMER 8: OM vergeet psychiatrisch rapport op te stellen, rechtszaak uitgesteld (OM Den Haag, juli 2018)

De rechtszaak tegen roofbutler Marcel J. wordt een half jaar uitgesteld omdat het Openbaar Ministerie is vergeten een psychiatrisch rapport over hem te laten opstellen. De rechtbank had vorig jaar juni een psychologisch onderzoek gelast. „Het spijt me ten zeerste dat dit is nagelaten”, zei zaaksofficier Mike Visser tegen de rechtbank en de aanwezige advocaten.
De aanklager wilde na afloop van de zitting op de gang niets kwijt over de achtergrond van de slordigheid. „Anders schrijft u dat allemaal op”, aldus Visser. Een woordvoerder van het Haagse parket laat kort daarna weten dat het verzoek tot het psychiatrisch onderzoek over het hoofd is gezien.

Bron: Telegraaf, 18 juli 2018

 

OP NUMMER 9: Politiemol per direct vrijgelaten vanwege fout justitie (Parket Den Bosch, mei 2018)

Het gerechtshof in Den Bosch moet politiemol Mark M. vrij laten vanwege een blunder van het Openbaar Ministerie. Het OM heeft niet op tijd verlenging van het voorarrest van M. aangevraagd. Daardoor blijft M. tot het hoger beroep op 7 augustus zeker op vrije voeten. Hij blijft wel verdachte. De woordvoerder noemt het “bijzonder vervelend” dat dit is gebeurd. Het OM stelt dat M. kan gaan en staan waar hij wil. Hij heeft zijn paspoort vorig jaar teruggekregen nadat het eerder was afgenomen.

Bron: Nu.nl, 3 mei 2018

 

OP NUMMER 10: OM vult papieren verkeerd in: hoger beroep bijna van de baan (OM Zwolle, maart 2018)

Vader Henk Moes baalt van de fouten van het Openbaar Ministerie in de strafzaak rond zijn vermoorde zoon. „Het is namelijk niet de eerste keer dat er geblunderd wordt. Ik ben het zat.” Ruim drie jaar lang hield Henk Moes zijn mond, om het onderzoek naar de moord op zijn zoon Joey (24) niet te beschadigen. Soms met grote moeite, omdat justitie fouten maakte met bewijsmateriaal. Maar nu bekend is dat het doorgaan van het hoger beroep betwist wordt door slordigheden van het OM, is de maat vol. „Zo ga je niet met mijn jongen om.”

Maandag onthulde Tubantia dat het OM de vereiste papieren voor het hoger beroep verkeerd invulde, en dat het Gerechtshof moet beslissen of de zaak over de moord op Joey door kan gaan. Het OM erkende direct dat de gemaakte fouten ‘slordig’ zijn, maar dat er vertrouwen was in een positief vervolg.

Vandaag wordt daarom een ingelaste zitting gehouden in de rechtbank in Zwolle. Umut Ural, de advocaat van U., stelde zich eerder al op het standpunt dat het Openbaar Ministerie wat hem betreft ‘niet ontvankelijk is’. „Dat is namelijk de enige partij die hoger beroep wilde instellen, maar dat is niet op een rechtsgeldige manier gebeurd.” Dat zou betekenen dat de strafzaak zou worden afgebroken .

Het doet Moes pijn dat er nu gediscussieerd wordt over het fouten van het OM die mogelijk het einde van de vervolging van U. betekenen. Want het vertrouwen in justitie was sinds het onderzoek en de vrijspraak al flink gedaald. „Het Openbaar Ministerie eiste 18 jaar tegen de verdachte, dat is geen kattenpis. Maar het werd vrijspraak. En nu dit. Toen ik het hoorde was het alsof Joey opnieuw vermoord werd.”

Bron: Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, 7 maart 2018

 

NAWOORD

Bijna 10 jaar geleden richtten wij samen met Martin Roos, het Burgercomité tegen Onrecht op. Het is een platform voor nabestaanden en slachtoffers van ernstig geweld. Jack en Martin hebben de vrijheid niet meer om te genieten, hun kind werd vermoord. Zij beleven de leegte en het gemis iedere dag, net als alle andere nabestaanden. Toch is mijn ervaring na deze 10 jaar dat zelfs de nabestaanden, wiens leven een regelrechte hel is geworden door de moord op hun kind of dierbare, niet zeggen: gooi de sleutel weg of voltrek de doodstraf. Wat zij wél verlangen is een rechterlijke macht die doet wat zij moet doen: recht spreken en verantwoording afleggen.

In november werd bekend dat de Nederlandse politie dit jaar ruim 16.000 aangiftes in de prullenbak heeft moeten stoppen, waarbij soms zelfs al een dader in zicht was. Daarnaast liggen er al zo’n 23.000 nieuwe zaken op de plank. Denk aan winkelovervallen, inbraken en geweldszaken. Deze zaken worden niet opgepakt door een groot gebrek aan rechercheurs. Het Burgercomité maakt zich grote zorgen over het rendement van onze strafrechtsketen. In april was het de Raad voor de rechtspraak die een tekort voor rechbanken en gerechtshoven van bijna 27 miljoen(!) becijferde. Wat de oorzaken hiervan ook zijn: het tekort aan rechters – verantwoordelijk voor 1,6 miljoen zaken per jaar – leidt tot een enorme werkdruk. Het is die werkdruk die ook fouten in de hand werkt. Maar waar gewerkt wordt, vallen spaanders. Het wordt ernstiger als de fouten niet als gevolg van onderbezetting maar van bewust worden gemaakt. Dan wordt rechtspraak een karikatuur met alle schadelijke gevolgen van dien. De top 10 justitiële dwalingen van 2018 maakt duidelijk waarom veel mensen het vertrouwen in onze rechtsstaat verliezen, ondanks het goede werk van vele andere rechters en officieren in den lande.

Wij willen met de Top-10 van onrecht 2018 laten zien hoe belangrijk een rechtvaardige rechtspraak is en welke gevolgen justitiële dwalingen hebben voor slachtoffers, nabestaanden en het algemene vertrouwen in de magistratuur.

Wij rekenen in 2019 op meer scherpte, zelfkritiek én inlevingsvermogen bij de gekandideerde instanties.

Namens het Burgercomité tegen Onrecht,

Jack Keijzer
Joost Eerdmans

 

“Wie barmhartig is voor de wolven doet onrecht aan de schapen”
www.burgercomite.nl