eerdmans4

Joost Eerdmans is sinds 31 maart 2021 fractievoorzitter voor JA21 in de Tweede Kamer. Deze partij richtte hij samen met Annabel Nanninga op eind 2020. Daarvoor was Joost wethouder en fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam. Hij is tevens voorzitter van het Burgercomite tegen Onrecht. Joost was van 2002 tot 2006 lid van de Tweede Kamer voor de Lijst Pim Fortuyn. 

Interview met Joost Eerdmans

Joost Eerdmans was van 23 mei 2002 tot en met 22 november 2006 lid van de Tweede Kamer. Daarvoor  was hij secretaris van de burgemeester van Rotterdam, Ivo Opstelten. In de Tweede Kamer hield hij zich toen ondermeer bezig met veiligheid, justitie, binnenlandse zaken en dierenwelzijn.

Joost, kun je iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Joost Eerdmans en ik ben geboren in 1971, in Harderwijk. Vanaf 1989 tot en met 2000 heb ik in Rotterdam gewoond waar ik tot 1995 bestuurskunde studeerde aan de Erasmus Universiteit. Sinds de zomer van 2000 woonde ik, samen met mijn vrouw Femke, in Den Haag. Op 11 mei 2007 werd ons dochtertje Maartje geboren en op 23 oktober 2009 ons zoontje Douwe. In 2010 verhuisden wij naar Capelle aan den IJssel waar ik inmiddels wethouder was geworden. Daarnaast presenteerde ik iedere avond live vanuit Capelle het opinieprogramma ‘Avondspits’ op radio 1. Nadat ik werd verkozen tot wethouder voor Leefbaar Rotterdam in mei 2014, verhuisden wij een jaar later naar onze huidige mooie stek in Rotterdam.

Waar komt je politieke interesse vandaan?
Politiek geëngageerd was ik al jong. Thuis en op school werd er veel over politiek gesproken. Mijn grote voorbeelden waren toen Ruud Lubbers en Ronald Reagan.

Hoe ben je in contact gekomen met Pim Fortuyn?
Ik kwam voor het eerst in aanraking met Pim Fortuyn op de Erasmus Universiteit. Ik was actief in de sociale faculteitsvereniging Cedo Nulli en wij nodigden Pim Fortuyn regelmatig uit als dagvoorzitter en spreker op fora en congressen. Zijn opmars bij Leefbaar Nederland heb ik in de media met grote interesse gevolgd en na zijn vertrek daar heb ik hem thuis opgezocht. Op donderdag 21 februari 2002 belde ik aan bij zijn voordeur in Rotterdam. Het was heel spannend omdat Pim destijds bijzonder gedemoniseerd werd. Ik geloofde in die man. Hij deed zelf open en ik gaf hem mijn sollicitatiebrief. Drie weken later stond ik als nummer 19 op kandidatenlijst van de Lijst Pim Fortuyn.

Wat was het waardoor je zo geïnteresseerd raakte in Pim Fortuyn?
Het grote raakvlak dat ik had met Pim Fortuyn was onze gezamenlijke ergernis over de enorme bureaucratie bij de overheid. Ikzelf had namelijk, voordat ik Pim leerde kennen, in 1997 samen met andere jonge ambtenaren het jongerennetwerk FUTUR opgericht. We wilden het ambtenarenapparaat op de schop nemen en ambtenaren meer verantwoordelijk maken voor hun eigen prestaties. Ik ben nog steeds vast van plan om dit in de politiek te bereiken.

Je wilt dus de bureaucratie in Nederland verminderen. Zijn er nog meer zaken waar je je sterk voor wilt maken?
Ik had Binnenlandse Zaken en Justitie in mijn portefeuille. De grote verandering die ik in deze portefeuilles wil aanbrengen is het tegengaan van de mentaliteit van pappen en nathouden die ons land nog steeds in zijn greep houdt. Op vele terreinen voert Nederland een soft beleid. Fraude, criminaliteit en de subsidiecultuur moeten hard worden aangepakt. Ook wil ik dat er meer aandacht komt voor de slachtoffers van misdrijven. Dat is slecht geregeld momenteel, want slachtoffers staan veelal in de kou. Verder denk ik dat er nog veel te verbeteren valt op het gebied van dierenwelzijn. Ik pleit voor strenge straffen op dierenmishandeling.

Wat betekent voor jou Fortuynisme?

  1. Ten eerste taboes doorbreken: zeggen waar het op staat in de politiek. Betekent ook lef en moed tonen om dingen aan de orde te durven stellen;
  2. Burgers aan de macht: via referenda en de gekozen burgemeester zorgen dat de politiek van en voor iedereen is, niet alleen voor een paar mensen in Den Haag. Pim wist dat op onnavolgbare manier duidelijk te maken en noemde de Haagse kliek regenten: Ons Soort Mensen. Ik zal vechten tegen het regentendom;
  3. Afrekenen op resultaten. Ambtenaren en politici moeten worden beloond als ze goed presteren, maar ook gestraft als ze fouten maken. Die eerlijke afrekening gebeurt te weinig in Nederland en dat houdt mede in mijn ogen de immense bureaucratie in stand.

Waar heb je een hekel aan?
Ik heb een hekel aan dierenbeulen, bureaucraten, rituelen in de Kamer, Ons Soort Mensen en correcte politici die om de brei heen draaien.

Waar hou je van?
Ik hou van mijn vrouw Femke, kranten en teletekst, mensen met lef, een Volvo 240, Herman Finkers, Ramses Shaffy, Tagliatelle, James Bond, avontuurlijke brillen en natuurlijk mijn dochtertje Maartje en zoontje Douwe!

Heb je nog een uitsmijter?
Ja. Lang geleden zei de heer Bruin Slot: “In Nederland stemt men wel, maar kiest men niet.” Pim Fortuyn heeft het tegendeel bewezen en dat is iets waar alle politici naar moeten streven