Burgercomité tegen Onrecht presenteert 10 grootste justitiële dwalingen van 2020!


DE TROFEE VOOR GROOT ONRECHT 2020

GAAT NAAR:

OPENBAAR MINISTERIE ZEELAND/WEST-BRABANT


NUMMER 1: Eis van slechts 6 jaar cel voor (honderden keren!) misbruik minderjarige dochters (OM Zeeland/West-Brabant)

Tegen een 47-jarige man uit het Zeeuwse Aardenburg is zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor het misbruiken van de minderjarige dochters van zijn vriendin. Dat zou zijn gebeurd met medeweten van die vriendin, die ook terechtstaat. Omroep Zeeland meldt dat er volgens het OM ook sprake was van uitbuiting en mensenhandel. De meisjes zouden niet alleen zijn misbruikt door de man, maar ook zijn gedwongen tot seks met anderen. De verdachte liet volgens justitie in elk geval een van de dochters honderden keren door andere mannen misbruiken, op parkeerplaatsen in Zeeland en in Belgische parenclubs. Het meisje zou daarbij zijn gedrogeerd met slaapmiddelen, ghb en alcohol. Of de Aardenburger daarvoor betaald werd, kan volgens het OM niet bewezen worden, maar dat de meisjes geen keus hadden en de verdachte hun cadeaus gaf, is voldoende voor de aanklacht van uitbuiting en mensenhandel. De man heeft toegegeven dat hij seks met de meisjes had, maar beweert dat dit met wederzijdse toestemming gebeurde. Het misbruik van de slachtoffers, nu 20 en 14 jaar, zou hebben plaatsgevonden van 2008 tot 2019. De oudste dochter was 8 jaar oud toen het misbruik begon. Bij haar zusje begon het misbruik zeven jaar later, in 2015. Reacties op sociale media laten zien dat nogal wat mensen de eis van het OM laag vinden. Maar de zaak is onvergelijkbaar met andere zedenzaken, zegt het OM. Bovendien is de man verminderd toerekeningsvatbaar omdat bij hem sprake is van een pedofiele en een persoonlijkheidsstoornis.

Bron: NOS, 16 november

REACTIE BURGERCOMITE: Zulk groot zeden- en kindermisbruik op deze schaal is ongekend en kan niet slechtst bestraft worden met 6 jaar gevangenis. In de tijd dat terecht hashtag #MeToo trending is en we vrouwen optimaal willen beschermen tegen uitbuiters en misbruikers moeten we ook een veel steviger signaal afgeven aan de misdadigers die minderjarige meisjes dit onrecht aan doen. Zie ook dwaling nummer 4. Een minimumstraf van 15 jaar cel op zeer ernstige zedendelicten is urgent!


NUMMER 2: Groep van 175 gevangenen (waaronder moordenaar van Kim Stooker) loopt vrij rond vanwege de coronamaatregelen (DJI, Dienst Justitiële Inrichtingen)

Onder de groep zijn zware criminelen zoals Arjan de G., de moordenaar van Kim Stoker uit Emmen. Haar vader Rob is woedend over het verlof van De G. De 24-jarige Kim Stoker werd in februari 2013 met dertig messteken om het leven gebracht door haar vriend Arjan de G. omdat hij jaloers was. In hoger beroep werd hij veroordeeld tot twaalf jaar cel voor doodslag. Hoewel zijn straf er februari 2021 pas opzit, is hij vanwege coronamaatregelen sinds kort alweer thuis. Wel moet hij een enkelband dragen. “Ontzettend bizar”, vindt Rob Stoker, die flink is aangedaan door het nieuws. Hij noemt het besluit een klap in zijn gezicht. “Ik vind het heel triest en ben ontzettend boos”, zegt hij tegen Editie NL. Stoker hoorde het nieuws vorige week, nadat hij uit eigen initiatief contact had opgenomen met het Informatiepunt Detentieverloop (IDV). “In het nieuws hoorde ik dat gedetineerden werden vrijgelaten die in een Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting (ZBBI) zaten. Omdat hij zich afvroeg of de moordenaar van zijn dochter daar ook bij zat, nam Stoker zelf contact op. “Per e-mail heb ik het nieuws bevestigd gekregen.” Arjan de G. is niet de enige crimineel die profiteert van de coronamaatregelen. Tot nu toe zijn 175 gedetineerden vrijgelaten, laat persvoorlichter Eveline Petit van de Dienst Justitiële Inrichtingen weten aan Editie NL. “Al deze gedetineerden zitten in de laatste fase van hun straf.”

De betreffende criminelen zaten net als Arjan de G. in een ZBBI. “Zij brengen het grootste deel van de tijd buiten door om te werken. Dat doen we zodat ze alvast kunnen re-integreren in de samenleving. ’s Avonds komen ze terug naar de inrichting om daar te slapen.” Door de dagelijkse in- en uitstroom is er een verhoogd risico op coronabesmettingen. “Daarom hebben deze 175 mensen verlengd verlof gekregen. Zij hebben een enkelband en slapen thuis”, aldus Petit. De regeling wordt gewijzigd zodra de coronamaatregelen versoepelen. “Het gaat dus echt om verlof”, benadrukt de persvoorlichter. Rob Stoker vindt het besluit onbegrijpelijk. “Ze hadden het verlof van de criminelen helemaal in moeten trekken. De gevangenis lijkt mij juist een goede plek om mensen te isoleren. Maar nee hoor, hij zit nu lekker thuis met zijn enkelband.”

Bron: EditieNL, 9 mei 


NUMMER 3: Foutje, strafkorting voor Arnhemse terrorist (AIVD)

Hardi N. (36), de Arnhemmer die het brein vormde achter een plan voor een bloedige terroristische aanslag in Nederland, krijgt van de rechter minder straf omdat de AIVD enigszins haar boekje te buiten is gegaan. De rechtbank in Rotterdam deed donderdagmiddag uitspraak in het strafproces tegen zes mannen die worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag met een autobom, machinegeweren, handvuurwapens, granaten en bomvesten. Het Openbaar Ministerie eiste in juni celstraffen van acht tot twintig jaar tegen de leden van de Arnhemse terreurcel, in totaal 87 jaar. De rechter laat de straffen iets lager uitvallen, namelijk 76 jaar totaal. Hoofdverdachte Hardi N. krijgt een jaar minder straf dan geëist (17 jaar in plaats van 18) omdat inlichtingendienst AIVD een steek heeft laten vallen. De dienst had Hardi in beeld en liet hem online chatten met twee zogenaamde IS-leden in hoge posities. Die online-broeders brachten Hardi in contact met een politie-infiltrant, die beloofde Hardi en zijn inmiddels gevormde groep wapens en explosieven te kunnen leveren. De AIVD’ers hebben er ’actief aan bijgedragen dat Hardi N. met de politie-infiltrant in contact is gekomen en gebleven’, zegt de rechter. ,,Zij lijken hem te hebben beïnvloed bij het vasthouden aan een bepaald doelwit voor een aanslag, ook op momenten dat Hardi leek af te dwalen of meer tijd nodig leek te hebben.’’ De AIVD bleef zich bovendien vanaf de zijlijn bemoeien met het infiltratietraject van de politie.

Bron: Telegraaf, 8 oktober


NUMMER 4: Ontuchtpleger veroordeeld tot 18 dagen cel (Rechtbank Dordrecht)

Atletiektrainer Jerry M. (59) uit Rotterdam is veroordeeld tot een celstraf van achttien dagen vanwege seksuele handelingen bij drie minderjarige pupillen. Maar omdat hij die periode al in voorarrest zat, hoeft hij de cel niet opnieuw in. Daarnaast legde de rechtbank in Dordrecht M. een voorwaardelijke celstraf van 162 dagen op en een taakstraf van 180 Tegen atletiektrainer Jerry M. (59) was een celstraf van 24 maanden geëist, waarvan 8 voorwaardelijk. Naast de celstraf, heeft het OM ook een contactverbod met de slachtoffers en een beroepsverbod geëist. Volgens de rechtbank heeft M. misbruik gemaakt van zijn positie en aanzien binnen de atletiekwereld en van het overwicht dat voortvloeide uit het leeftijdsverschil. M. mag drie jaar lang geen minderjarigen meer coachen. De rechtbank vond het bewezen dat Jerry M. zich schuldig maakte aan grensoverschrijdend gedrag. Zo masseerde hij de borsten van een meisje terwijl hij bovenop haar zat en drukte hij zijn kruis tegen het achterwerk van twee meisjes terwijl ze een start aan het oefenen waren.

Bron: RTLNieuws, 5 maart


NUMMER 5: Officier die zaak-Akwasi seponeerde zat met KOZP-voorman in bestuur (OM Amsterdam)

De officier van justitie die het besluit tekende om rapper en acteur Akwasi niet te vervolgen, zat tot en met juli van dit jaar met een voorman van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in het bestuur van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA). Zij was daar voorzitter, bevestigt huidig MRDA-voorzitter Denise Eikelenboom, op Twitter na berichten daarover op internet. Gisteren werd bekend dat Akwasi niet wordt gestraft voor zijn uitspraak bij de Black Lives Matter-demonstratie op 1 juli in Amsterdam. “Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht”, zei hij toen. Volgens het Openbaar Ministerie was die uitspraak opruiend en strafbaar. Toch wordt hij niet vervolgd, omdat hij er publiekelijk afstand van heeft genomen. De handtekening onder dat besluit is die van officier van justitie Jacobien Vreekamp, die tot juli MDRA-voorzitter was. Publicist en criminoloog Mitchell Esajas was toen ook lid van het bestuur en stapte die maand tegelijk met Vreekamp op. Esajas was vorig jaar geregeld woordvoerder van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Het Openbaar Ministerie wil niet ingaan op vragen over de relatie tussen Vreekamp en Esajas en over de onafhankelijkheid van Vreekamp. “Wij willen benadrukken dat deze beslissing is genomen in nauw overleg met de parketleiding en andere officieren tot stand is gekomen”, zegt een woordvoerder. “Dit heeft zij dus niet in haar eentje gedaan. Het is volledig afgestemd en hiermee is het gewaarborgd.” De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak zegt dat officieren van justitie, net als rechters, zelfs de schijn van partijdigheid moeten voorkomen. “Een magistraat is zich altijd bewust van de extra verantwoordelijkheid die bij nevenfuncties komt kijken.” Achteraf gezien is misschien wel onhandig dat haar handtekening eronder staat, zegt Brinkhoff. “Mensen die boos zijn over het besluit van het OM om Akwasi niet te straffen, kunnen er een bevestiging in zien dat dit geen zuivere beslissing is geweest.”

Bron: NOS, 12 september


NUMMER 6: Doodrijder zelfde avond vrijgelaten (OM Rotterdam)

De 18-jarige jongen, die zondag is opgepakt voor het veroorzaken van een fataal auto-ongeluk op de Carnisselaan, is dezelfde avond alweer vrijgelaten. Hij blijft wel verdachte, laat een woordvoerder van justitie weten. Zondagmiddag reed de 18-jarige Rotterdammer in zijn auto over de Carnisselaan. Daar schepte hij het 63-jarige slachtoffer, dat op de fiets reed. De verdachte reed door, zonder zich te bekommeren om het slachtoffer. De 18-jarige automobilist meldde zich later op het politiebureau. Na zijn verhoor heeft de politie hem moeten laten gaan. “Dat is gebeurd in overleg met de officier van justitie”, legt de woordvoerder uit. “Hij wordt nu vervolgd voor het veroorzaken van een ongeluk met dodelijke afloop. De wet geeft hierbij niet de mogelijkheid om deze man langer in voorarrest te houden.”
Het rijbewijs van de jongen was eind 2019 al ingevorderd, vanwege alcoholgebruik. Hij zou eerder ook gezien zijn met een ballon met lachgas in zijn mond. Of hij ook lachgas heeft gebruik wordt nu onderzocht door de politie.

Bron: Rijnmond, 2 juni


NUMMER 7: Trouwstaatmepper komt alweer vrij (Rechtbank Rotterdam)

De zogeheten trouwstoetmepper uit Rotterdam komt voorlopigv rij. Hij gaat naar een begeleid wonen-project. Dat heeft de rechter in een korte zitting besloten. De man zit nu ruim vijf maanden vast omdat hij in augustus van het vorig jaar agent Gert Jan de Jonge neersloeg, toen deze een trouwstoet tegenhield.

De 26-jarige Rotterdammer zou donderdag voor de rechter moeten verschijnen, maar de zitting ging niet door vanwege het coronavirus. Er was wel een korte zitting waarbij zijn advocaat via de telefoon werd gehoord. Shahid B. heeft tot nu toe gezwegen, maar is alsnog bereid met de politie te praten over een excuusbrief die hij aan de agent heeft gestuurd. Justitie was fel tegen een eventuele vrijlating. “Het gevaar voor herhaling is groot. Meneer heeft zich in het verleden steeds niet aan de afspraken gehouden. Ook eerdere straffen en behandeling hebben hem niet van nieuwe misdrijven weerhouden.” Het is nog niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Shahid B. wordt verdacht van zware mishandeling van de agent. De vrijlating is een schorsing. Het zegt nog niets over de eventuele straf die hij kan krijgen. Gert Jan de Jonge, de getroffen agent, ontving begin maart de excuusbrief. Dat ging via zijn advocaat die het schrijven had gekregen van de advocaat van de dader. “Toen ik ‘m las had ik vooral het idee dat de brief een trucje is van de advocaat om zijn cliënt vrij te krijgen. Dat is gelukt. Als de verdachte het echt had gemeend, dan had hij de brief tussen ons gelaten. Dan had ik het op een zitting kunnen noemen.”

Bron: Rijnmond, 26 maart


NUMMER 8: Volkert van der Graaf krijgt 2.700 euro van Staat na vergeten handtekening (Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid)

De Nederlandse Staat moet Volkert van der Graaf 2.700 euro betalen omdat minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in 2018 vergat een handtekening te zetten onder een brief. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Van der Graaf deed in 2018 een verzoek aan Grapperhaus en de minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker om inzage in zijn persoonsgegevens. Hij deed dit in twee afzonderlijke brieven, maar kreeg er slechts één terug. Deze was van minister Dekker met de mededeling dat de termijn voor een besluit op zijn verzoek met twee maanden werd uitgesteld. Volgens Grapperhaus had zijn handtekening ook op deze brief moeten staan, maar was hij deze vergeten te ondertekenen. De Raad van State is het met een eerder oordeel van de rechtbank eens dat Grapperhaus hierdoor in gebreke gesteld kan worden en dus een dwangsom van 1.260 euro moet betalen. Daarbovenop komen onder meer nog de kosten van de advocaat van Van der Graaf, wat een totaalbedrag van 2.700 euro oplevert. Van der Graaf werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar cel voor de moord op politicus Pim Fortuyn. In 2014 kwam hij voorwaardelijk vrij.

Bron: Nu.nl, 29 april


NUMMER 9: Hof veroordeelt ‘nachtmerrie van iedere vrouw’ tot 10 jaar gevangenis en tbs (Hof Den Haag)

Het gerechtshof in Den Haag heeft zedendelinquent Arthur C . (35) veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De Rotterdammer gijzelde drie jaar geleden in zijn woonplaats een jonge vrouw in haar eigen woning en verkrachtte haar meerdere malen. De rechtbank veroordeelde de man in 2018 tot 12 jaar en tbs. Die straf viel veel lager uit dan door het Openbaar Ministerie (OM) was geëist. De aanklager wilde C. voor 21 jaar en 4 maanden opgeborgen hebben. Zowel het OM als de Rotterdammer ging in appèl tegen het vonnis. Vorige maand werd bij het hoger beroep 18 jaar gevangenis en tbs tegen de verkrachter geëist. Dat het hof nu een beduidend lagere straf heeft opgelegd, komt deels doordat in hoger beroep is vastgesteld dat de verdachte een ernstige persoonlijkheidsstoornis heeft. Het hof stelt dat Arthur C . verminderd toerekeningsvatbaar is. Bij de behandeling van de zaak werd de verdachte door de advocaat- generaal (de aanklager) ‘de belichaming van de nachtmerrie van iedere vrouw’ genoemd. ,,Het lijdt geen twijfel dat dit voor het slachtoffer buitengewoon schokkende en beangstigende gebeurtenissen zijn geweest met mogelijk langdurige psychische en emotionele gevolgen.’’ De man duwde maart 2017 in de Provenierswijk de voordeur van de woning van het slachtoffer open, op het moment dat zij net haar huis was binnengestapt. Met geweld en onder bedreiging van een mes drong de verdachte de woning binnen. Daar werd de vrouw gedurende enkele uren door de verdachte mishandeld, bedreigd en verkracht. ,,Je bent mijn slaafje’’, beet hij haar toe. ,,Je gaat morgen niet werken, ik hou je gevangen.’’ Het slachtoffer wist op enig moment noodberichten naar familie en bekenden te sturen. Een van hen alarmeerde daarop de politie. Toen die ter plaatse kwam, sprong hij uit het raam, waarbij hij zijn beide enkels brak.

Bron: AD, 27 mei


NUMMER 10: Verdachten komen weg met miljoenenfraude door fout justitie (OM/FIOD Rotterdam)

De rechtbank in Rotterdam legt geen straffen op in een grote fraudezaak rond sushi-restaurants. Volgens de rechter heeft justitie een grote fout gemaakt door journalisten te laten meekijken met het onderzoek. In deze zaak stonden vier mannen uit Rotterdam en Schiedam terecht. Zij hebben de belastingdienst voor miljoenen euro’s opgelicht door inkomsten van de Chinees-Japanse restaurants te verzwijgen. De rechter zegt dat celstraffen van meerdere maanden gepast waren geweest.Tijdens de rechtszaak bleek dat het OM en de FIOD samenwerkten met een documentairemaker. De bedoeling was om een tv-uitzending te maken over de fraude. De journalisten hadden inzage gekregen in de politieonderzoeken en de persoonlijke gegevens van de verdachten. De rechtbank en de advocaten waren daar niet van op de hoogte. De privacy van de verdachten is geschonden. De rechter was vooral boos dat justitie bewust had verzwegen dat er een documentaire in de maak was. Rechter Jacco Boek: “Wij hebben ons afgevraagd, waarom heeft u dit toch gedaan, meneer de officier van justitie? Dit is heel erg. Dit kan écht niet.”In de beslissing om geen straf op te leggen, neemt de rechtbank ook mee dat de belastingschuld en de boetes inmiddels zijn betaald. De affaire staat bekend als de Sumo-zaak, naar de Chinees-Japanse keten. De rechter heeft vastgesteld dat er wel degelijk sprake was van ‘een criminele organisatie die het geld witwaste dat met de belastingfraude was verdiend.’ De rechter vindt dat een ernstig misdrijf. “We sturen mensen die een reep chocolade stelen bij de Albert Heijn soms twee jaar de cel in. Dat is stelen van de rijken. U heeft de Belastingdienst benadeeld, van welk geld bijvoorbeeld uitkeringen worden betaald. U heeft dus gestolen van de armen.”


Bron: 23 juli, Rijnmond—————————————————————————————–

NAWOORD

Opnieuw laten de dwalingen van afgelopen jaar zien hoe vaak ons rechtssysteem faalt, met grote gevolgen tot gevolg. Uiteraard voor de nabestaanden en slachtoffers, maar hiermee wordt ook het rechtsgevoel van vele Nederlanders op de proef gesteld.

2020 was het jaar waarin in de zaak Humeyra pijnlijk duidelijk werd dat de maximumstraf op doodslag veel te laag is: het kabinet kondigde in september aan dat de straf omhoog moet naar 25 jaar. Bekir E, de dader van de moord op Humeyra, kreeg vorig jaar 14 jaar cel omdat opzet niet bewezen kon worden. Zelfs de rechtbank vond

Voor ons is de tijd rijp om over te gaan tot invoering van minimumstraffen voor moord, doodslag en dood door schuld. De pijn van nabestaanden wordt immers ernstig vergroot als de rechter door de bodem gaat in de strafoplegging.

In 2009 richtten wij samen met Martin Roos, het Burgercomité tegen Onrecht op. Het is een platform voor nabestaanden en slachtoffers van ernstig geweld. Jack en Martin hebben de vrijheid niet meer om te genieten, hun kinderen werd vermoord. Zij beleven de leegte en het gemis iedere dag, net als alle andere nabestaanden. Toch is mijn ervaring na deze 11 jaar dat zelfs de nabestaanden, wiens leven een regelrechte hel is geworden door de moord op hun kind of dierbare, niet zeggen: gooi de sleutel weg of voltrek de doodstraf. Wat zij wél verlangen is een rechterlijke macht die doet wat zij moet doen: recht spreken en verantwoording afleggen.

Onze top 10 justitiële dwalingen maakt duidelijk waarom veel mensen het vertrouwen in onze rechtsstaat verliezen, ondanks het goede werk van vele andere rechters en officieren in den lande.

Wij willen met de top 10 laten zien hoe belangrijk een rechtvaardige rechtspraak is en welke gevolgen justitiële dwalingen hebben voor slachtoffers, nabestaanden en het algemene vertrouwen in de magistratuur.

Namens het Burgercomité tegen Onrecht,

Jack Keijzer
Joost Eerdmans

28 december 2020


“Wie barmhartig is voor de wolven doet onrecht aan de schapen”

www.burgercomite.nl


Verstuurd vanaf mijn iPhone