Uitreiking Pim Fortuynprijs 2019 op 21 mei

ROTTERDAM (ANP) – De ,,onverschrokken misdaadreporters” John van den Heuvel (De Telegraaf) en Paul Vugts (Het Parool) zijn genomineerd voor de Pim Fortuyn Prijs. Dat heeft juryvoorzitter Joost Eerdmans maandag bekendgemaakt op de 17e sterfdag van de naamgever van de prijs.

Andere kanshebbers zijn columnist/programmamaker Fidan Ekiz (onder andere Nieuwe Maan), Volkskrantcolumnist Martin Sommer, directeur Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau en schrijver van het boek Veenbrand, en regisseur en mede-auteur van het kritische manifest Vrij Links Eddy Terstall.

Alle genomineerden zijn ,,moedige vrijdenkers die op de een of andere manier zich in het afgelopen jaar hebben laten horen en zien”, aldus de jury. De winnaar wordt op 21 mei in Den Haag bekendgemaakt. Hij of zij krijgt een wisselbokaal.

De Pim Fortuyn Prijs is bedoeld voor opiniemakers, bestuurders of politici die strijden voor het vrije woord, taboes durven doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat. Vorig jaar ging de prijs voor de ‘meest Fortuynistische persoon in Nederland’ naar Paroolcolumnist Theodor Holman.