09/12/2004 – LPF-Kamerlid Joost Eerdmans presenteert een Aanvalsplan tegen Wapengeweld. Wapengeweld is één van de meest zorgwekkende vormen van criminaliteit van dit moment. Het aantal vuurwapenmisdrijven in Nederland steeg ten opzichte van 2002 met maar liefst 50%. Er zijn ca. 75.000 illegale vuurwapens in omloop. Eén op de 5 scholieren heeft een wapen op zak.

De meest hardnekkige oorzaak achter het (zinloze) straatgeweld is de beschikbaarheid van steek- en vuurwapens en het gemak waarmee deze Nederland worden binnengesmokkeld. De toenemende smokkel van vuurwapens naar ons land (15.000 per jaar) is een bron van ellende en verdient harde bestrijding. Naast de illegale wapenhandel krijgt ook de legale schietsport aandacht in het aanvalsplan. Bij drie grote schietdrama’s (Kerkrade, Tiel en Landgraaf), waarbij sportschutters betrokken waren, vielen binnen het tijdsbestek van één jaar 11 doden. Het Aanvalsplan tegen Wapengeweld bestaat uit een reeks harde maatregelen om het wapengeweld in onze maatschappij terug te dringen.

 

Tweede Kamerfractie Lijst Pim Fortuyn
Joost Eerdmans

9 december 2004

AANVALSPLAN TEGEN WAPENGEWELD

Wapengeweld is één van de meest zorgwekkende vormen van criminaliteit van dit moment. Waar over het geheel de criminaliteit in 2003 in ons land is afgenomen, is het aantal geregistreerde vuurwapenmisdrijven ten opzichte van 2002 toegenomen met maar liefst 50%.

Precies twee jaar geleden, in 2002, kwam de LPF-fractie in de Tweede Kamer met een Aanvalsplan tegen Geweld. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat een apart aanvalsplan nodig is om de belangrijkste oorzaak van dat geweld, de beschikbaarheid van steek- en vuurwapens en het gemak waarmee deze Nederland worden binnengesmokkeld, aan te pakken.

Er bevinden zich naar schatting ongeveer 75.000 illegale vuurwapens in ons land. Jaarlijks worden er zo’n 10.000-15.000 Nederland binnengesmokkeld, met name vanuit Italië (26%), België (17%), Duitsland (11%), Servië en Montenegro (9%) en de nieuwe EU-lidstaat Tsjechië (6%). Ruim 20% van de leerlingen van de Nederlandse scholen heeft wel eens een mes op zak. In 2000 werden in Nederland 4.000 misdrijven met vuurwapens gepleegd. Vorig jaar waren dat er 6.000.

Ook op het gebied van de legale wapens hebben zich ernstige incidenten voorgedaan. Bij drie grote schietdrama’s in 2003 en 2004 waarbij sportschutters waren betrokken, vielen binnen het tijdsbestek van één jaar 11 doden. Op 24 oktober 2003 vielen in Kerkrade 4 doden. Op 15 april 2004 vielen in Tiel 4 doden (inclusief de schutter) en op 28 oktober 2004 werden in Landgraaf 3 mensen doodgeschoten (inclusief de schutter die zichzelf om het leven bracht). In Nederland bevinden zich ongeveer 250.000 legale wapens die toebehoren aan 36.000 sportschutters.

De problematiek is zeer ernstig. Het wapengeweld in Nederland moet met drastische maatregelen worden teruggedrongen. Voor ons reden om te komen met een Aanvalsplan tegen Wapengeweld dat zich richt tegen de illegale handel en het bezit van (vuur-)wapens, maar ook op het verminderen van risico’s die zijn verbonden aan de legale schietsport in ons land.

Het plan zal voor een reactie worden voorgelegd aan het Ministerie van Justitie.

Joost Eerdmans,
Woordvoerder Justitie Tweede Kamerfractie LPF

 

ILLEGALE WAPENS

 

 1. Steekproefcontroles tegen wapensmokkel
 2. Algemene wapencontrolebevoegdheid voertuigen voor politie
 3. Preventief fouilleren uitbreiden in plaats en tijd
 4. Strafeis illegaal vuurwapenbezit first offenders verhogen naar 1 jaar
 5. 15 jaar cel zetten op smokkel en illegale handel in vuurwapens
 6. Stiletto’s, vlindermessen en valmessen totaal verbieden
 7. Voorlopige hechtenis voor smokkel en bezit verboden messen8. Nieuwe inleveractie illegale wapens in 2005
 8. Europese wapenwetten op Nederlands niveau brengen
 9. Scholen wapenvrij door flying squads en metaaldetectoren

LEGALE WAPENS

 1. Verplicht wapenslot en wapenkluis
 2. Munitie sportschutters registreren en controleren
 3. Geen wapenvergunning voor verdachten en veroordeelden van misdrijven
 4. Minimumleeftijd legaal wapenbezit naar 21 jaar
 5. Sportschutters beter (intensiever) screenen en thuiscontrole uitvoeren

 

Klik op de onderstaande links om het plan te lezen:

 1. ILLEGALE WAPENS
 2. LEGAAL WAPENBEZIT